Ta bort gammal färg – eller måla på järn?

Väldoftande Linoljesåpa
25 maj, 2016

Ta bort gammal färg – eller måla på järn?

Här hittar du tips om hur får ett riktigt bra resultat när du målar.
Att måla är inte svårt – men det är viktigt att du gör rätt från början – och att du har rätt utrustning när du jobbar.

  • Använd bra penslar!
    Vi rekommenderar att du hellre köper en dyr pensel och tar väl hand om den än en billig som du slänger direkt. När du målar med linoljefärg kan du enkelt förvara penslarna i linolja – då behöver du inte ens tvätta ur den mellan varven. Bra, handgjorda penslar med naturborst hittar du hos GNESTAPENSELN
  • Ta bort gammal färg innan du målar om!
    Linoljefärg är enkel att måla om – borsta av, tvätta rent och måla om. Normalt behöver du inte skrapa ner ytan om den tidigare är målad med linoljefärg. Men behöver du göra trä-rent innan du börjar måla så kan du använda en SPEEDHEATER eller ESMETODEN; en effektiv färglösare och -lyftare.
  • När du skall måla med linoljefärg på metall så är det viktigt att du rostskyddar ordentligt. Vårt tips är att du då använder någon av INTROTEKNIKS produkter – som fungerar mycket bra med vår linoljefärg.
  • Måla alltid linoljefärg i tunna lager – och låt den torka ordentligt mellan strykningarna!
    Nästan alla problem, som sprickbildning, flagning eller skrynkling beror på felaktig hantering av färgen. Underlaget måste vara rent och torrt (max 16 % fukthalt), temperaturen får inte vara under + 10 grader, måla inte när det regnar utan att täcka in det du målar – och måla tunna lager! Då tränger färgen in i underlaget mycket bra och härdar genom en oxidationsprocess. Annars är det risk att färgen bildar en film och inte kan genomhärda.