Allt du behöver veta om linolja

Linolja (eller linfröolja) utvinns genom att pressa ur fröna och är basen i vår linoljefärgstillverkning. I den här artikeln berättar vi hur det utvinns och skillnaderna mellan kallpressad, varmpressad, kokt och lindstandolja.

Linodling

Linodling förekommer i många delar av världen. De största odlingsarealerna finns i Kanada, Kina och Indien. Man skiljer på oljelin – som i Sverige huvudsakligen odlas i Skåne och Östergötland – och spånadslin för textilindustrin som i Sverige främst odlas i Hälsingland.


Linoljeutvinning

Oljan utvinns genom att fröet pressas i en skruvpress. Oljan kan vara kallpressad eller varmpressad. Den kallpressade oljan pressas direkt i skruvpressen och de mesta föroreningarna stannar därmed i presskakan. Den varmpressade oljan framställs genom att fröet krossas och upphettas med ånga innan den pressas. Det innebär att fler föroreningar följer med i oljan. Vid kallpressning får man ut knappt 25% av frövikten i olja mot ca 30% vid varmpressning.


Rå linolja

Den råa linoljan är mycket tunn och lättflytande. Den tränger därför väldigt bra in i trä och andra underlag, vilket effektivt hindrar framtida fuktinträngningar och röta. Linolja torkar genom oxidation, det vill säga en kemisk reaktion med syre, och den tunna, lättflytande råa linoljan har därför relativt lång torktid.


Kokt linolja

Kokt linolja kokas egentligen inte i bokstavlig mening utan upphettas i slutna kärl samtidigt som man tillför syre (och ibland även torkmedel) för att den ska oxidera snabbare. Den kokta linoljan har högre viskositet (är tjockare) än den råa och är därmed ett bra bindemedel för färg.


Linstandolja

Linstandolja framställdes förr i tiden genom att linoljan fick stå framme i solen under lång tid. Oljan oxiderade då under lång tid och blev tjock och ljus. Idag upphettas linoljan, utan tillförsel av syre, till ca 280 grader vilket gör att oljan polymeriseras utan oxidation. Fördelen med att använda den polymeriserade linstandoljan i färg är att den ger färgen ett tåligare ytskikt än den kokta linoljan.

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om Linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är Målare, Föreskrivare eller Förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.