Invändig målning med linoljefärg

Från konstnärsfärg till palats och torp. Linoljefärgen är mångsidig och uppskattad för sin lyster och känsla på alla underlag. I Sverige används vi den främst till snickerier, fasader och fönstermålning – men passar i själva verket utmärkt för all typ av inomhusmålning.

Den mångsidiga linoljefärgen


Linoljefärg har historiskt sett använts vid invändig utsmyckning av kyrkor och palats. Efter att länge ha fått se sig helt utmanövrerad av den snabbtorkande och luktfria (men inte emissionsfria) plastfärgen används linoljefärg nu återigen allt mer i såväl tak som på paneler och listverk inomhus – där man eftersträvar en ytterligare dimension än bara en kulör. Linoljefärgens lyster och känsla är helt enkelt svår att uppnå med moderna material.


Den kan fås som blank, halvblank eller matt beroende på vad man ska måla och vilket underlag. Den blanka och halvblanka färgen innehåller zink för att bättre motverka den typiska mörkergulning som all linoljefärg drabbas av där dagsljuset inte kommer åt tillräckligt. Så bryt den gärna med lite svart eller grön umbra för att det inte gulningen så skall bli så påtaglig. Som ett experiment kan du ställa en vas på ett linoljefärgsmålat fönsterbräde så ska du se att du snart har en gul fläck därunder. Flyttar du på vasen försvinner fläcken inom några dagar.


Målning på nytt trä

På nytt, omålat trä schellackeras alla kvistar för att undvika genomslag av hartsämnen. Därefter grundar du med den vattenburna grundfärgen Slipgrund V – som du kan få bruten i samma kulörer som linoljefärgen. Grundar du på detta vis får du både betydligt kortare torktider och ett bra underlag att måla linoljefärg på. Det är viktigt att grundmålningen ger ett jämnt icke-sugande underlag – annars kan variationer i glans uppstå vid slutstrykningen.


Syre avgörande för torkning

Man ska alltid eftersträva god luftväxling, det vill säga bra ventilation, oavsett vilken färgtyp man målar med – men det är extra viktigt med god luftväxling när man målar med linoljefärg inomhus då färgens oxidation och torkning är helt beroende av tillgång till friskt syre


Att tänka på vid målning inomhus

Som alltid vid målning av linoljefärg skall färgen strykas tunt. Om du grundmålar med Slipgrund V behöver du inte späda färgen – men vill du ändå tunna den kan du använda kokt linolja när du målar inomhus. Men tänk då på att torktiden kan förlängas rejält. Välj runda eller ovala penslar av bra kvalitet – och var noga med att röra om väl från botten innan du börjar måla.


Läs mer om hur du grundmålar inomhus

Läs mer om vår invändiga linoljefärg

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om Linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är Målare, Föreskrivare eller Förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.