Standardkulörer

Vår Linoljefärg finns i vit och 13 standard­kulörer och bryts med oxid­pigment enligt Riksantikvarieämbetets kulörsystem, NCS eller RAL. Vi bryter med Jordpigment på beställning.

RAÄ-systemet är skapat av Riksantikvarieämbetet och utgår från de olika färgpigmentens pigmentnummer. De används ofta för kulörbestämning av Linoljefärger vid målning av kulturobjekt.

Så här tolkar du denna kulörserie:
• 1A anger pigmentets grundkulör
• 2A – 7A anger andelen vitt som tillförts

Klicka på bilden för att se kulörprover i steg 1A-7A. 

OBS: Kulörerna på skärmen överensstämmer inte helt med verklig kulör. Se därför butikens färgkarta för korrekt kulöråtergivning.














Tänk på...

För att linoljefärgen skall hålla länge är det - som vid all målning - viktigt att underlaget är rent och torrt. Måla helst vid varm och torr väderlek. Torktiden förlängs vid fukt och kyla så måla inte vid lägre temperatur än +10 grader eller vid risk för regn eller kraftig dagg. Linoljefärg ska alltid strykas mycket tunt. För tjocka skikt leder till sämre genomtork och rynk-bildning. Vid nymålning målar man alltid tre skikt, vid ommålning ett eller två skikt. De två första skikten målas med förtunnad färg för att få bästa inträngning och därmed fuktskydd - och vidhäftning. Toppskiktet målas alltid med oförtunnad färg. Vi bryter självklart din färg enligt NCS:s eller RAÄ:s kulörsystem. Har du ett eget färgprov du vill återskapa, hjälper vi dig med det också!

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om Linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är Målare, Föreskrivare eller Förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.