Villa i Nacka

Att måla ett gammalt hus är ett arbete som verkligen ger lön för mödan. Om det görs rätt.

Att måla med linoljefärg är ett klokt val om du vill behålla tradition och en vacker karaktär på ditt hus – och dessutom ge huset ett naturligt skydd mot fukt och röta. Det är en stor anledning till att vi fortfarande har så många vackra gamla trähus kvar i Sverige.

Planering och förberedelser lönar sig alltid – för resultatet skall du leva med i många år. Om du inte målar själv så se till att din målare har dokumenterad erfarenhet av linoljemålning. Ta in flera offerter och be alltid om referenser. Det är alltid värt att vänta på rätt målare – huset har inte bråttom.

Förberedelser innan målning med linoljefärg utomhus

Underarbete och rengöringsgrad är viktigt för ett bra slutresultat. Om huset sedan tidigare är målat med linoljefärg är det inte nödvändigt att ta bort all gammal färg, men har man under åren varvat med akrylat-/plastfärg måste man ta bort alla sådana färgskikt för att slippa risken för framtida ”färgsläpp”. Det här huset målades senast för nästan 30 år sedan varför man valde att göra det närmaste trärent. Här använde man ES – en organisk färglyftare – vilket är en miljöanpassad och relativt snabb metod att ta gammal bort färg. Passa på att byta allt skadat trä innan du börjar måla. Bottenstycken i fönsterbågar och karmar, liksom överliggare på räcken och offerbrädor tar mycket stryk under våra blöta och fuktiga vintrar.

Att välja rätt kulör på fasaden

Välj kulör med omsorg. Stryk gärna upp ett par kulörer på provbitar som du sedan kan välja emellan. Utgår du från Riksantikvarieämbetets (RAÄ) kulörsystem så kommer ditt hus alltid att vara tidsanpassat vackert.


Målning med linoljefärg i tre steg

Linoljefärg målas alltid mycket tunt i tre skikt på nytt eller renskrapat trä. Det är viktigt för penetration och vidhäftning att grund- och mellanstrykningen späds med lågaromatisk alifatnafta (eller balsamterpentin). Dosera 30-40% vid den första och 15-20% för den andra strykningen. Använd ovala eller runda penslar av god kvalitet och arbeta in färgen ordentligt.

Torktid för linoljefärg utomhus

Varje skikt måste torka minst 36 -48 timmar innan nästa läggs på. Linoljefärg torkar med hjälp av luftens syre – så för tjocka färgskikt förlänger torktiderna drastiskt. Det går inte att stressa färgen – låt den ta sin tid att torka. Undvik att måla i starkt solsken då färgen då kan ”skinntorka”– vilket förlänger torktiden och kan ge blåsor efter ett tag. Undvik också kraftigt regn som på en våt linoljefärg kan ge en flammig yta som tar väldigt lång tid att torka ut.

Kritning av linoljefärg och ommålning

Linoljefärgen kommer att krita med åren – det ingår i dess naturliga livscykel – men grundskyddet av trävirket består. Vår färg görs med linstandolja – vilket fördröjer kritningen påtagligt. Att måla om ett linoljefärgsmålat hus är dessutom relativt enkelt om det görs medan kritningen fortfarande pågår. Borsta, tvätta och måla – ett eller två skikt beroende på hur lång tid som gått sedan sist.


Kulörer:

Fasad: 5A-30 (Grön Umbra)
Foder: 5C-39 (Brun Umbra)
Fönsterbågar: 1A-48 (Engelsk Röd)

Arbetet utfördes sommaren 2020 av Leif Abassi, Direktentreprenad.

Ett rätt linoljefärgsmålat hus är både vackert och en bra investering. Det höjer trivseln och förenklar underhållet. Så välj linoljefärg från Engwall o. Claesson för ett vackert, lättskött och levande trähus.


Vår linoljefärg

En unik linoljefärg på rå linolja för bästa inträngning och linstandolja för längre hållbarhet

Inspiration

För ditt nästa projekt

Lär dig mer om Linoljefärg

Att måla med linoljefärg behöver inte vara krångligt eller svårt. Här samlar vi vanliga frågor och svar, tips om färgsättning och några korta filmer kring hur du praktiskt går tillväga.

För dig som är Målare, Föreskrivare eller Förvaltare

Här kan du som du som arbetar professionellt med vårt traditionella sortiment av linolje- och emulsionsfärger få hjälp med frågor om pågående eller kommande arbeten.

Penslar och verktyg

Verktygens kvalitet spelar stor roll när man målar med linoljefärg. Vi berättar vad du behöver tänka på i valet av pensel.

Måla på järn och plåt

Att måla plåttak med linoljefärg var vanligt förr. Då grundmålade man oftast med blymönja. Idag går det att välja mindre farliga grundfärg som fungerar väldigt bra ihop med vår linoljefärg. Oavsett om du målar hörnjärn på fönster, plåttak, fönsterbleck eller järnstaket.